DENCS - Artigos publicados em periódicos

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    Fatores associados ao consumo inadequado de frutas e hortaliças entre usuários da Atenção Primária à Saúde no Brasil.
    (2022) Silva, Sarah Liduário Rocha; Mendonça, Raquel de Deus; Lopes, Aline Cristine Souza
    Introdução: O consumo inadequado de frutas e hortaliças (FH) pode derivar de questões individuais, culturais, socioeconômicas e ambientais. Objetivo: Este estudo tem como objetivo identificar os fatores associados ao consumo inadequado de frutas e hortaliças entre homens e mulheres na Atenção Primária à Saúde brasileira. Métodos: Trata-se de um estudo transversal com amostra representativa do Programa Academia da Saúde - PAS. O consumo de FH foi avaliado por um questionário validado, incluindo a frequência e o número de porções consumidas. O consumo inadequado foi classificado como frutas <3 porções/dia; hortaliças<2 porções/dia. Foram investigados o perfil sociodemográfico, de saúde, antropométrico, e relacionado à compra de frutas e hortaliças. Resultados: O consumo inadequado de frutas (mulheres: 61,4%; homens: 68,1%) e hortaliças (mulheres: 40,6%; homens: 51,1%) foi elevado. Entre as mulheres, os fatores associados ao consumo inadequado de FH foram: ser idosa, considerar a sua qualidade de vida como boa e ter conhecimento sobre a safra dos alimentos; e para frutas, ter diabetes. Para os homens, os fatores associados ao consumo inadequado de frutas foram: ser idoso e tentativa atual de emagrecer; e para hortaliças, qualidade de vida boa e risco de complicações metabólicas. Conclusão: Foram identificados fatores iguais e diferentes para mulheres e homens associados ao consumo inadequado de FH. Esses resultados mostram a importância de ações de promoção da alimentação saudável que considerem as diferenças no consumo desses alimentos de acordo com o sexo dos participantes.
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    Condições para ações de cuidado da obesidade na atenção primária à saúde no estado do Espírito Santo.
    (2022) Reis, Erika Cardoso dos; Aprelini, Carla Moronari de Oliveira; Jesus, Tatielle Rocha de; Faria, Carolina Perim de; Enríquez Martinez, Oscar Geovanny; Molina, Maria del Carmen Bisi
    Introdução: A obesidade é uma doença multifatorial com proporções epidêmicas que tem sido frequentemente descrita como fator de risco para outras comorbidades. Portanto, é importante identificar que condições e ações estão sendo realizadas no âmbito da Atenção Primária à Saúde (APS) para o cuidado dos indivíduos com a doença. Objetivo: Descrever e discutir as condições e ações de prevenção e cuidado da obesidade disponíveis na APS do estado do Espírito Santo (ES). Métodos: Estudo observacional descritivo baseado no PMAQ-AB - 3º ciclo. Foram avaliados os módulos I, II e IV, considerando as variáveis relacionadas ao número de profissionais e equipamentos, desenvolvimento de ações de cuidado da obesidade e de atenção nutricional. Foram realizados testes de qui-quadrado para verificar diferenças entre as regiões. Resultados: 93,6% dos municípios participaram do estudo. Observou-se carência de nutricionistas e educadores físicos em toda a rede. Na Região Norte, o nutricionista está presente em 21% das unidades e não há educadores físicos. Foi baixo o quantitativo de equipamentos e materiais disponíveis. Quase metade das unidades de saúde do estado não tinha balança (200 kg) e caderneta do adolescente. Na Região Sul, 54% das unidades não apresentavam aparelho de pressão com braçadeira para pessoas adultas obesas. Apenas 10% dos profissionais referiram ofertar práticas integrativas e complementares (10%) e a metade não tinha conhecimento do Programa Academia da Saúde. Conclusão: As ações desenvolvidas pelas equipes da APS relacionadas a promoção da saúde, atenção nutricional, prevenção e cuidado da obesidade, além dos equipamentos e estruturas disponíveis, não são suficientes para o enfrentamento da obesidade no ES.
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    Pressure ulcer incidence in critically ill patients : role of body mass index, nutrition therapy, and other non-nutritional factors.
    (2023) Ciríaco, Giulia Valente; Menezes Júnior, Luiz Antônio Alves de; Oliveira, Wandeir Wagner de; Silva, André Talvani Pedrosa da; Ribeiro, Silvana Mara Luz Turbino
    Objective: To assess the clinical and nutritional risk factors related to the occurrence of pressure ulcers (PUs) in patients admitted to an Intensive Care Unit (ICU). Methods: This is a cohort retrospective study, carried out by analyzing the medical records of patients admitted to the ICU of a hospital, containing information on sociodemographic, clinical, dietary, and anthropometric data, presence of mechanical ventilation, sedation, and use of noradrenaline. To verify the clinical and nutritional risk factors, multivariate Poisson's regression with robust variance was used to estimate the relative risk (RR) according to the explanatory variables. Results: A total of 130 patients were evaluated from January 1 to December 31, 2019. The incidence of PUs in the study population was 29.2%. In univariate analysis, male sex, suspended or enteral diet, use of mechanical ventilation, and sedatives had a significant association with the PUs (p < 0.05). However, when adjusted for potential confounders, only suspended diet remained associated with the PUs. Furthermore, in an analysis stratified by hospitalization time, it was observed that for each 1 kg/m2 increase in body mass index, there is a 10% increased risk of PUs occurrence (RR: 1.10; 95%CI: 1.01e1.23). Conclusion: Patients with suspended diet, diabetics, with longer-time hospitalization, and overweight have a higher risk of presenting pressure ulcers.
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    Body composition assessed by dual-energy x-ray absorptiometry on metabolic profile and cardiovascular risk in obese patients prior to bariatric surgery.
    (2023) Sá, Cristiane Maria Araújo Tavares de; Burgos, Maria Goretti Pessoa de Araújo; Rabelo Filho, Lucio Vilar; Calado, Cinthia Katiane Martins; Costa, Manoel da Cunha; Silva, Thiago Coelho de Aguiar; Vieira, Renata Adrielle Lima; Cabral, Poliana Coelho
    BACKGROUND: Fat, muscle, and bone are endocrine organs capable of affecting the metabolic profile and cardiovascular risk. Relating these components is important to the establishment of early intervention strategies for overweight patients. AIMS: This study aimed to evaluate the influence of body mass components on the metabolic profile and cardiovascular risk in the preoperative period of bariatric surgery. METHODS: A cross-sectional study was conducted with patients admitted for bariatric surgery at a university hospital in the city of Recife, Brazil, between 2018 and 2019. Body composition was determined using dual-energy x-ray absorptiometry. Cardiovascular risk was assessed using the Framingham risk score. Data were collected on anthropometric, clinical, and lifestyle characteristics. The lipid profile (total cholesterol, high-density lipoprotein cholesterol, low-density lipoprotein cholesterol, and triglycerides), blood glucose, and vitamin D were determined using the standard methods of the hospital laboratory. RESULTS: A total of 60 patients were analyzed, 86.7% of whom had comorbidities, 33.3% had moderate/high cardiovascular risk, and 71.4% had vitamin D insufficiency/deficiency. Lower lean body mass (adjusted PR 3.24; 95%CI 1.19–5.77) was independently associated with the severity of obesity. The body mass index and waist circumference were negatively correlated with lean body mass (r=-0.52; p<0.01)/r=-0.36; p<0.01). Lean body mass was negatively correlated with fat mass (r=-0.26; p<0.05), trunk fat (r=-0.29; p<0.05), fasting glucose (r=-0.26; p<0.05), and bone mineral density (r=-0.26; p<0.05). A total of 84.2% of individuals with less trunk fat tended to have low cardiovascular risk (p=0.05). However, physical inactivity (adjusted PR 2.14; 95%CI 1.19–5.54) and the risk of alcohol dependence (adjusted PR 2.41; 95%CI 1.76–4.15) were the only variables independently associated with cardiovascular risk. CONCLUSION: Obese patients in the preoperative period of bariatric surgery with less trunk fat tended to have low cardiovascular risk. However, the other components of body mass were also not associated with cardiovascular risk.
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    Dietary total antioxidant capacity in cancer patients undergoing ambulatory treatment.
    (2023) Louzada, Paula Sabino; Rocha, Naruna Pereira; Toffolo, Mayla Cardoso Fernandes
    OBJECTIVE: To evaluate the dietary total antioxidante capacity and associated factors in cancer patients undergoing ambulatory treatment. METHODS: A cross-sectional study carried out with cancer patients in 2020, evaluating sociodemographic data, disease treatment, food frequency and a 24-hour recall. Anthropometric measurements were taken for weight classification. To determine the total antioxidant capacity of the diet (CATd) a database with the total content of food antioxidants was used. Statistical significance of p<0.05 was adopted. RESULTS: The median antioxidant consumption was 3.29±1.82mmol/g. Patients with CATd above the median had higher consumption of carbohydrates, proteins, lipids, vitamin C and E (p<0.05). There was no relationship between CATd and anthropometric measurements. CONCLUSION: The antioxidant capacity of the diet was associated with the consumption of macronutrients and vitamin C and E, but was not related to anthropometric measurements.
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    O uso de probióticos na gestação – quando indicar? : uma revisão integrativa.
    (2022) Castellano, Magda Helena da Silva Rocha; Toffolo, Mayla Cardoso Fernandes
    Introdução: Durante a gestação, a microbiota intestinal materna sofre alterações onde observa-se um aumento das Actinobactérias e das Proteobactérias que estão relacionadas com condições inflamatórias do intestino. Diante disso, a suplementação probiótica na gestação vem sendo estudada, assim como seus efeitos positivos nas gestantes suplementadas. Objetivo: Analisar as evidências publicadas do uso de probióticos na gestação e delinear as indicações para suplementação. Fonte dos dados: A revisão de literatura foi baseada nas recomendações PRISMA. A base eletrônica usada para seleção dos estudos foi o Pubmed, Scielo, Medline e Lilacs via Biblioteca Virtual em Saúde (BVS). Foram incluídos apenas estudos dos últimos dez anos, utilizando os descritores em Português e Inglês, segundo os DeCs e MESH “pregnancy and/or probiotics” “probiotics and/or nutritionalsupplements” “nutritionalsupplements and/or pregnancy”. Não foram selecionados os artigos que não especificaram a cepa estudada e a dosagem sugerida, artigos de revisão, artigos que não apresentavam resultados positivos com a suplementação probiótica, estudos pré-clinícos realizados em animais, estudos que não ofereciam o texto completo de forma gratuita para leitura, estudosrepetidos e que tenham sido publicados antes de 2011. Síntese dos dados: Foram encontrados 715 artigos nos bancos de dados sendo selecionados 7 artigos para fazerem parte dessa revisão. As cepas probióticas que apresentaram efeitos positivos na suplementação foram Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Lactobacillus delbrueckii bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium BB-12, Streptococcus Thermophilus STY-31 , Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium breve M16V, Lactobacillus salivarius PS2 e Lactiplantibacillus plantarum 299v com combinações, dosagens e tempo de intervenção específico para cada patologia. Conclusão: Todos os estudos mostraram segurança e efeitos positivos, sendo indicado o uso de cepas específicas com dosagens sugeridas no Diabetes Mellitus Gestacional para a melhora do metabolismo da glicose, para diminuição da glicemia em jejum, da glicemia pós prandial e nos níveis de TNF e PCR; na Anemia Ferropriva para a prevenção da diminuição da ferritina sérica no último trimestre de gestação e na prevenção e tratamento da Mastite. A formulação com as cepas Bifidobacterium longum, Lactobacillus delbrueckii bulgaricus e Streptococcus thermophilus, apesar de apresentar efeitos positivos na pesquisa, para ser indicado o uso, necessita de estudos posteriores que possam analisar os benefícios desse microambiente pró-inflamatório junto com a suplementação probiótica no final da gestação.
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    The action of phytochemicals present in cocoa in the prevention of vascular dysfunction and atherosclerosis.
    (2022) Silva, Thayzis de Paula; Silva, Aline Andressa; Toffolo, Mayla Cardoso Fernandes; Aguiar, Aline Silva de
    Background: Chronic non-communicable diseases, including cardiovascular diseases (CVDs), have caused many deaths worldwide. Atherosclerotic plaque formation is common in individuals with CVDs. Thus, antioxidant and anti-inflammatory nutritional strategies can be used to prevent or inhibit this process. Due to its higher concentrations of cocoa, dark chocolate is considered a functional food due to the presence and action of phytochemical compounds, with anti-inflammatory and antioxidant actions. However, the recommended amounts of these compounds to prevent atherosclerosis have not yet been fully elucidated. Aim: The aim of the studywas to review the effects of cocoa and dark chocolate intake on the prevention of cardiovascular dysfunction and atherosclerosis. Methods: This narrative review was based on a search of PubMed and Lilacs. The search was conducted from September 2021 to February 2022 using the following keywords: flavonoids, cocoa, atherosclerosis, oxidative stress, and inflammation. The inclusion criteria were original articles, meta- analyses, and experimental and clinical studies published between 2002 and 2022 in English, focusing on the subject addressed. The exclusion criteria were the title and abstract reading and duplication of articles in the databases. Results: The antioxidant and anti-inflammatory functions of phytochemicals in cocoa and dark chocolate are related to the modulation of nitric oxide through activation/phosphorylation and acting as a vasodilator. Furthermore, these phytochemicals reduce the formation of reactive oxygen species and activate antioxidant enzymes. The anti-inflammatory activities are related to the modulation of nuclear factor kappa B in the reduction of inflammatory markers, such as tumor necrosis factor-alpha, C-reactive protein, and pro-inflammatory cytokines, as well as in the reduction of adhesion molecules in the wall of the vases. Conclusion: The main phytochemicals present in cocoa and dark chocolates are catechins and their epicatechin isomers, which are responsible for improving inflammatory, metabolic, and antioxidant profiles. Its consumption can be encouraged, but with caution, owing to the caloric supply and forms of chocolate production, as these factors can reduce the presence of flavonoids in its composition. Relevance for Patients: The antioxidant and anti-inflammatory functions of the phytochemicals in cocoa and dark chocolate are responsible for modulating nitric oxide via activation/phosphorylation and acting as a vasodilator. Reducing the formation of reactive oxygen species, as well as activating antioxidant enzymes. As for the anti-inflammatory activities, they modulate the nuclear factor kappa B, reducing inflammatory markers, thus improving the antioxidant and inflammatory profile of these patients.
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    Perfil epidemiológico da mortalidade materna em Ouro Preto - MG, de 2010 a 2020.
    (2023) Teixeira, Amanda Miranda Matos; Pinto, Victor Diniz; Mendonça, Raquel de Deus; Sírio, Marília Alfenas de Oliveira
    Descrever os óbitos maternos e o perfil epidemiológico da mortalidade materna em Ouro Preto, Minas Gerais, entre 2010 e 2020. Métodos: Trata-se de um estudo retrospectivo descritivo de cunho quantitativo. A população estudada constou de mulheres que foram a óbito no período gravídico-puerperal, atendidas em Ouro Preto, MG, no período de 2010 a 2020. Utilizou-se dados secundários do Sistema de Informação do município, pelas variáveis: sociodemográficas, características obstétricas, do pré-natal e descrição do óbito. Resultados: Entre 2010 e 2020 foram registrados 63,5 óbitos femininos por causas maternas, por 100 mil nascidos vivos. A maioria dos óbitos maternos ocorreram em mulheres adultas (100%), casadas ou em união estável (50%), não brancas (66,7%) e com ensino médio incompleto (50%). No âmbito obstétrico, houve predomínio de multigestas (66,7%), que realizaram pré-natal (83,3%), com suplementação de sulfato ferroso (33,3%) e de ácido fólico (50%) e com intercorrências na gestação (50%). As principais causas dos óbitos foram: embolia pulmonar (33,3%), choque hipovolêmico (33,3%) e septicemia (33,3%). Conclusão: O perfil de mortalidade materna municipal evidencia vulnerabilidade social e causas-óbito evitáveis.
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    Scientific research on food environments in Brazil : a scoping review.
    (2023) Mendes, Larissa Loures; Rocha, Luana Lara; Botelho, Laís Vargas; Menezes, Mariana Carvalho de; Castro Júnior, Paulo César Pereira de; Camara, Alex Oliveira da; Cardoso, Leticia de Oliveira; Castro, Inês Rugani Ribeiro de; Horta, Paula Martins; Pessoa, Milene Cristine; Veiros, Marcela Boro; Canella, Daniela Silva
    Objective: To map the scientific research on food environments in Brazil, based on the following questions: How many studies have addressed food environments?; What study designs and methodological approaches were applied?; What is the geographic scope of the studies?; What scenarios and dimensions of food environments were studied?; Which population groups were studied?; How were food environments conceptualised?; What are the main limitations of the studies? Design: Scoping review conducted in four databases, from January 2005 to December 2022, using different food environment-related terms to cover the main types and dimensions proposed in the literature. The studies were independently selected by two authors. A narrative synthesis was used to summarise the findings. Setting: Brazil. Participants: 130 articles. Results: Scientific research on Brazilian food environments has been increasing. The analytical quantitative approach and the cross-sectional design were the most frequently used. Most articles were published in English. The majority of studies evaluated the community food environment, addressed aspects of the physical dimension, sampled the adult population, had food consumption as an outcome, used primary data, and were carried out in capital cities in the Southeast region. Furthermore, in most articles, no conceptual model was explicitly adopted. Conclusions: Gaps in literature are related to the need for conducting studies in the Brazilian countryside, the support for the formulation of research questions based on conceptual models, the use of valid and reliable instruments to collect primary data, in addition to the need for a greater number of longitudinal, intervention and qualitative studies.
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    Is city-level travel time by car associated with individual obesity or diabetes in Latin American cities? : evidence from 178 cities in the SALURBAL project.
    (2022) Delclòs Alió, Xavier; Rodriguez, Daniel A.; López Olmedo, Nancy; Pérez Ferrer, Carolina; Moore, Kari; Stern, Dalia; Menezes, Mariana Carvalho de; Cardoso, Leticia de Oliveira; Wang, Xize; Guimarães, Joanna Miguez Nery; Miranda, J. Jaime; Sarmiento Dueñas, Olga Lucia
    There is growing evidence that longer travel time by private car poses physical and mental risks. Individual-level obesity and diabetes, two of the main public health challenges in low- and middle-income contexts, could be associated to city-level travel times by car. We used individual obesity and diabetes data from national health surveys from individuals in 178 Latin American cities, compiled and harmonized by the SALURBAL project. We calculated city-level travel times by car using the Google Maps Distance Matrix API. We estimated associations between peak hour city-level travel time by car and obesity and diabetes using multilevel logistic regression models, while adjusting for individual characteristics and other city-level covariates. In our study we did not observe a relationship between city-level peak-hour travel time by car and individual obesity and diabetes, as reported in previous research for individual time spent in vehicles in high-income settings. Our results suggest that this relationship may be more complex in Latin America compared to other settings, especially considering that cities in the region are characterized by high degrees of population density and compactness and by a higher prevalence of walking and public transportation use.