DEALI - Departamento de Alimentos
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Resultados da Pesquisa
Item Avaliação nutricional de pacientes com insuficiência renal crônica submetidos à hemodiálise.(1996) Fausto, Maria Arlene; Gomes, Jussara G.; Iglesias, Antonio Carlos Ribeiro Garrido; Ferraz, Agenor Spallini; Marchini, Júlio Sérgio; Marliére, Cláudia AparecidaItem Bracken fern-induced bladder tumors in guinea pigs. A model for human neoplasia.(1995) Bringuier, Pierre Paul; Piaton, Eric; Berger, Nicole; Debruyne, Frans; Perrin, Paul; Schalken, Jack; Devonect, MarianItem Effect of dietary chitin on cholesterol absorption and metabolism in rats.(1992) Zacour, Albertina C.; Silva, Marcelo Eustáquio; Cecon, Paulo Roberto; Bambirra, Eduardo Alves; Vieira, Enio CarlosThe effect of chitin at the level of 5% in the diet on cholesterol absorption and metabolism was studied in Wistar rats fed on diet containing beef tallow (7%) and cholesterol (1%). When compared with pair-fed controls, rats fed on diet containing chitin had: (1) similar weight gain and feed efficiency, (2) lower apparent protein digestibility, (3) equivalent liver steatosis, (4) reduced levels of liver triglycerides and cholesterol, (5) similar levels of serum and fecal cholesterol, (6) higher excretion of triglycerides in feces.Item Situação de trabalho dos nutricionistas em empresas de refeições coletivas de Minas Gerais : trabalho técnico, supervisão ou gerência?(1999) Ansaloni, José ArmandoBuscou-se analisar a situação de trabalho, a inserção no mercado e a posição de classe de nutricionistas em empresas de refeições coletivas instaladas em Minas Gerais. Trata-se de uma pesquisa qualitativa utilizando entrevistas, aplicação de questionários e observação do trabalho dos profissionais. Verificaram-se situações ambíguas e conflituosas, dado o papel desempenhado nas relações de trabalho e os preceitos éticos divergentes dos valores das organizações. O artigo aborda a organização do trabalho e a natureza das atividades do nutricionista, ressaltando os conteúdos técnico, administrativo e gerencial, suas inter-relações e a sua preponderância nos cargos. Abordam-se, ainda, as condições de trabalho, o status e as relações de supervisão a que o nutricionista está sujeito. Conclui-se que o nutricionista assume inequívoco papel capitalista como supervisor e gerente, controlando outros empregados, também sendo objeto das políticas de controle da empresa. Simultaneamente assalariado e representante do capital, ele integra a chamada nova classe média.Item Cálculo das recomendações de ingestão protéica : aplicação a pré-escolar, escolar e adulto utilizando alimentos brasileiros.(1994) Marchini, Júlio Sérgio; Rodrigues, Margareth M. P.; Cunha, Selma Freire de Carvalho da; Fausto, Maria Arlene; Vannucchi, Helio; Oliveira, José Eduardo Dutra deAs recomendações de ingestão protéica variam conforme o teor de proteína, da quantidade de aminoácidos essenciais oferecidas e da digestibilidade da dieta. Em geral as recomendações protéicas tomam por base um alimento considerado padrão como o ovo ou o leite. No entanto, a nível populacional, ingere-se misturas de alimentos em quantidades e qualidades diferentes, que variam de região para região. A título de ilustração foram calculadas as recomendações de ingestão protéica para uma mistura de alimentos habitualmente usados pela população brasileira e consumida por três grupos etários diferentes: o pré escolar, o escolar e o adulto. São apresentadas 10 combinações de alimentos, todas tendo como principal fonte protéica o arroz e/ou o feijão. Observa-se que a recomendação de ingestão protéica do pré escolar, pode variar entre 1, 15 a 1 ,77 g/kg por dia dependendo da mistura utilizada. Discute-se também a importância da quantidade de alimentos ingeridos e a presença de outros nutrientes. Sugere-se que ao se recomendar a ingestão protéica de uma determinada mistura de alimentos sejam considerados os seguintes fatores: teor total de nitrogênio, quantidade de aminoácidos essenciais, digestibilidade, peso total da mistura e a presença de outros nutrientes.Item Intoxicação alimentar por queijo Minas contaminado com Staphylococcus aureus.(1988) Sabioni, José Geraldo; Hirooka, Elisa Yoko; Souza, Maria de Lourdes R. deRelata-se surto de intoxicação alimentar ocorrido em julho de 1987, na cidade de Ouro Preto, MG (Brasil). O alimento causador foi um queijo Minas, contaminado por Staphylococcus aureus ao nível de 9,3 x 107 UFG/g. Detectaram-se cepas produtoras de enterotoxinas do tipo A,B,D e E. A amostra analisada revelou contaminação por coliformes fecais acima de 1,1 x 105/g(NMP), mas não continha Salmonella.Devido aos sintomas característicos e à elevada contaminação, concluiu-se que o Staphylococcus aureus foi o patogênico responsável pelo surto.Item The effect of iron deficiency and iron overload on the evolution of chagas disease produced by three strains of trypanosoma cruzi in CFW mice.(1990) Pedrosa, Maria Lúcia; Silva, Marcelo Eustáquio; Silva, Marcio Eustáquio; Silva, Marcílio Eustáquio de Castro; Nicoli, Jacques Robert; Vieira, Enio Carlosl. CFW mice were fed either on control diet or on iron-deficient diet. 2. After 5 months the mice were infected with CL, Y or YuYu strain of Trypanosoma cruzi. 3. On the fifth day after the infection, the mice on control diet were divided in three groups: one group remained as controls, two groups were injected either with desferrioxamine or iron-dextran. 4. The severity of the disease was evaluated by parasitemia and mortality. 5. The experimental groups were compared with the infected group fed on the control diet. 6. In mice fed on the iron-deficient diet, the disease was more severe for CL strain and less severe for Y and YuYu strains. 7. Treatment with desferrioxamine produced a less severe disease with YuYu strain and no difference with the other strains. 8. On treatment with iron-dextran, the disease became more severe with Y and CL strains; no effect was observed with YuYu strain. 9. These findings may be due to intraspecific differences among the strains.Item Control of lactose crystallization in "Dulce de Leche" by Kluyveromyces lactis fermentation.(1984) Sabioni, José Geraldo; Silva, Daison Olzany; Pinheiro, Adão José Rezende; Borges, Arnaldo Chaer; Chaves, José Benício PaesKluyveromyces lactis was an inoculums in milk to hydrolyze lactose. Five mixtures of lactose-hydrolyzed: normal milk were prepared (0:1, 1:2, 1:1.5, 1:1, and 1.5:1) for comparisons of lactose crystallization in "dulce de leche". "Dulce de leche" was produced, stored at room temperature, and tested by sensory evaluation for lactose crystallization and preference immediately and after 30, 60, 90, and 120 days storage. Statistical analysis of sensory evaluation showed no significant differences among treatments. There was no crystallization in any treatment after 120 days storage, except for the "dulce" produced with the standard (0:1, control) milk.Item Control of lactose crystallization in "dulce de leche" by Beta-D-Galactosidase activity from permeabilized Kluyveromyces lactis cells.(1984) Sabioni, José Geraldo; Pinheiro, Adão José Rezende; Silva, Daison Olzany; Chaves, José Benício Paes; Borges, Arnaldo ChaerFeasibility of controlling lactose crystallization in "dulce de leche" by permeabilized Kluyveromyces lactis cells was studied. Optimum temperature for lactase activity was 45°C. Stability of the enzyme system remained practically unaltered during storage at room temperature or below for up to 7 mo. Degree of lactose hydrolysis in milk was determined as a function of the content of permeabilized cells. Addition of 400 or 800 rag/liter of permeabilized cells to milk used to make "dulce", followed by 2.5 or 3.5 h incubation at 35°C, resulted in hydrolysis of 45.02 and 69.13% of the lactose. There was no lactose crystallization after 120 days storage in products treated by permeabilized cells. The sensory qualities of the "dulces" were similar to those of the control.Item The effect of chronic ingestion of ethanol on modulation of granulomatous inflammation in experimental schistosomiasis in mice.(1993) Castro, Lúcia Porto Fonseca de; Bambirra, Eduardo Alves; Coelho, Paulo Marcos Zech; Silva, Marcelo EustáquioWe studied the role of ethanol on the modulation of liver granulomata around Schistosoma mansoni eggs in mice. Albino mice, receiving 7% ethanol as the sole drinking liquid, at 60 and 90 days post-infection, presented smaller granulomata than controls did, when sacrificed at 120 days post-infection. No differences in diameters could observed, when ethanol was given 4 months before up to 120 days after infection. The results suggested that modulation of schistosomose granulomata by ethanol ingestion varies with time and duration of drug consumption.