DEALI - Departamento de Alimentos
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Item Preparation of methodological systematic reviews in nutrition science.(2021) Guimarães, Nathalia Sernizon; Fausto, Maria Arlene; Menezes, Mariana Carvalho de; Meireles, Adriana Lúcia; Silva, Fernanda Guimarães Drummond e; Figueiredo, Sônia Maria deSystematically gathering scientific evidence is necessary to build and support safe concepts, treatments, and effective actions for health practice, policies, and recommendations in the field of nutrition. This didactic guide aimed to compile the steps necessary for a methodological systematic review in nutrition through real examples including the mandatory stages of conduct such as preparation of the central question, search strategy, inclusion and exclusion criteria, data collection, extraction of information, and methodological quality analysis of the studies. The article demonstrates that methodological systematic reviews are valuable to track the progress of concepts and practices. In this way, knowledge of the review process is important for the advancement of the field, and reviews are important resources for scientific information due to their synthesis of current evidence.Item Prevalence and reasons for refusal to participate in clinical research.(2016) Guimarães, Nathalia Sernizon; Greco, Dirceu Bartolomeu; Fausto, Maria Arlene; Kakehasi, Adriana Maria; Guimarães, Milena Maria Moreira; Tupinambás, UnaíAs informações fornecidas sobre prevalência e os motivos da recusa de voluntários a participar em pesquisa científica são escassas. Este artigo objetiva descrever esses dados em coorte voltada a avaliar morbimortalidade de pessoas vivendo com HIV/AIDS (PVHA), a partir de estudo transversal realizado no Centro de Treinamento e Referência em Doenças Infecciosas e Parasitárias. Foram obtidas as informações: origem, data de nascimento, idade, sexo e motivo do não consentimento, quando aplicável. Falta de tempo para se dedicar a pesquisa foi o principal motivo alegado para o não consentimento (63%), seguido por medo de falta de sigilo (17%). Não houve diferença estatística entre os que aceitaram ou não participar por sexo, idade ou origem do serviço. Consideraram-se elevados os percentuais de recusa de PVHA (40,7%), bem como de falta de tempo disponível para participação (63%).Item Anthropometric risk factors for metabolic syndrome in HIV patients.(2016) Leal, José Adalberto; Fausto, Maria Arlene; Carneiro, MariângelaOBJECTIVE: Metabolic syndrome, which affects the general population in epidemic proportions, is associated with a set of cardiovascular disease risk factors. The aims of this cross-sectional study were to determine the prevalence and investigate the risk factors associated with metabolic syndrome in outpatients living with HIV/AIDS using anthropometric and clinical evaluations. METHOD: The study was carried out on 253 HIV infected outpatients. Metabolic syndrome was classified according to the National Cholesterol Education Program Adult Treatment Panel III (NCEP/ATPIII) and the International Diabetes Federation (IDF) criteria. Logistic regression was used to identify factors associated with the metabolic syndrome. RESULTS: The prevalence of metabolic syndrome varied from 19.4% to 26.4%, according to the criterion used. The factors associated with it in the two classifications used, when adjusted by sex and BMI, were age (≥ 40years) and subscapular skinfold (> 12 mm). In the final model, using the NCEP/ATPIII criterion the risk factors associated with metabolic syndrome were age ≥ 40 years (OR = 3.18; CI95% = 1.42; 7.14) and subscapular skinfold > 12 mm (OR = 2.85, CI95% = 1.13; 7.17). In the final model, using the IDF criterion the risk factors associated with metabolic syndrome were age (OR = 3.38, CI95% = 1.61; 7.10) and subscapular skinfold > 12 mm (OR = 4.37, CI95% = 1.84; 10.39). CONCLUSION: In clinical practice, the regular monitoring of subscapular skinfold can help in the identification of HIV infected individuals in risk of MS.Item The prevalence of malnutrition and its risk factors in children attending outpatient clinics in the city of Manaus, Amazonas, Brazil.(2008) Maia, Marcelle Marie Martins; Fausto, Maria Arlene; Vieira, Érica Leandro Marciano; Benetton, Maria Linda Flora de Novaes; Carneiro, MariângelaO objetivo do estudo foi determinar a prevalência de desnutrição e fatores de risco em crianças de 0-10 anos, atendidas em ambulatórios em Manaus, Amazonas, Brasil. Foi conduzido um estudo epidemiológico transversal em uma amostra de 347 crianças. As entrevistas foram realizadas com os pais ou responsáveis, foram coletados dados socioeconômico e de consumo alimentar de cada criança. Para avaliação dietética utilizou-se um questionário semiquantitativo de freqüência alimentar. Amostras de fezes foram examinas por microscópio ótico. Medidas antropométricas foram transformadas em percentis e z-escore e o estado nutricional foi avaliado pelos indicadores do National Center for Health Statistics (NCHS) e do Centers for Disease Control (CDC). Fatores de risco associados à desnutrição foram analisados usando modelo de regressão logística com efeito aleatório. As prevalências de baixo peso, déficit de estatura e déficit de peso foram 18,1, 15,5 e 10,7% pela referência do CDC e 14,3, 17,3 e 4,4% do NCHS. A prevalência de déficit de peso foi maior quando estimada pelo CDC em comparação ao NCHS (p=0,02). A prevalência de parasitoses intestinais foi de 58,8%. Os fatores de risco associados a desnutrição foram: baixo nível educacional dos respondentes (OR=4.55), ingestão calórica <54.5 kcal/kg (OR=4.55), crianças na faixa etária de 6-10 anos (OR=3.54), e consulta pediátrica como motivo de visita ao ambulatório (OR=2.71). Na população estudada, desnutrição (baixo peso, déficit de estatura e déficit de peso) e infecção parasitária ainda representam um problema de saúde pública. Os fatores de risco confirmam a influência dos fatores sócio econômicos no estado nutricional das crianças.Item Longitudinal anthropometric assessment of infants born to HIV-1-infected mothers, Belo Horizonte, southeastern Brazil.(2011) Fausto, Maria Arlene; CarneiroI, Mariângela; Antunes, Carlos Mauricio de Figueiredo; Colosimo, Enrico Antonio; Pinto, Jorge AndradeThe study was a longitudinal evaluation of the z-scores for the weight-for-age (WAZ), weight-for-length (WLZ) and length-for-age (LAZ) data collected from a cohort. A total of 97 non-infected and 33 HIV-infected infants born to HIV-1-infected mothers in Belo Horizonte, Southeastern Brazil, between 1995 and 2003 was studied. The average follow-up period for the infected and non-infected children was 15.8 months (variation: 6.8 to 18.0 months) and 14.3 months (variation: 6.3 to 18.6 months), respectively. A mixed-effects linear regression model was used and was fi tted using a restricted maximum likelihood.Item Antioxidant biomarkers and food intake in elderly women.(2012) Boaventura, Brunna Cristina Bremer; Pietro, Patrícia Faria Di; Assis, Maria Alice Altenburg de; Ambrosi, Cláudia; Nesello, Luciane Angela Nottar; Silva, Fabiana Ourique da; Vasconcelos, Francisco de Assis Guedes de; Moreira, José Claudio Fonseca; Fausto, Maria ArleneTo investigate the relationship between antioxidant biomarkers and food intake in elderly women. Design: Cross-sectional study. Setting: Recreation Center for the Elderly in the city of Itajaí, Santa Catarina, Brazil. Participants: 73 elderly women with an average age of 71 years, 93% caucasian, average body weight 68.7 ± 13.1 kg and average BMI 28.5 ± 2.3 kg/m2.Item Determinants of iron deficiency anemia in a cohort of children aged 6-71 months living in the northeast of Minas Gerais, Brazil.(2015) Zanin, Francisca Helena Calheiros; Silva, Camilo Adalton Mariano da; Bonomo, Élido; Teixeira, Romero Alves; Pereira, Cíntia Aparecida de Jesus; Santos, Karina Benatti dos; Fausto, Maria Arlene; Correa, Deborah Aparecida Negrão; Lamounier, Joel Alves; Carneiro, MariângelaIron deficiency anemia is one of the most common nutritional disorders worldwide. The aim was to identify the prevalence and incidence of anemia in children and to identify predictors of this condition, including intestinal parasites, social, nutritional and environmental factors, and comorbidities. A population-based cohort study was conducted in a sample of 414 children aged 6–71 months living in Novo Cruzeiro in the Minas Gerais State. Data were collected in 2008 and 2009 by interview and included socio-economic and demographic information about the children and their families. Blood samples were collected for testing of hemoglobin, ferritin and C-reactive protein. Anthropometric measurements and parasitological analyses of fecal samples were performed. To identify risk factors associated with anemia multivariate analyses were performed using the generalized estimating equations (GEE). In 2008 and 2009, respectively, the prevalence rates of anemia were 35.9% (95%CI 31.2–40.8) and 9.8% (95%CI 7.2–12.9), the prevalence rates of iron deficiency were 18.4% (95%CI 14.7–22.6) and 21.8%(95%CI 17.8–26.2), and the incidence rates of anemia and iron deficiency were 3.2% and 21.8%. The following risk factors associated with anemia were: iron deficiency (OR = 3.2; 95%CI 2.0-.5.3), parasitic infections (OR = 1.9; 95%CI 1.2– 2.8), being of risk of or being a low length/height-for-age (OR = 2.1; 95%CI 1.4–3.2), and lower retinol intake (OR = 1.7; 95%CI 1.1–2.7), adjusted over time. Nutritional factors, parasitic infections and chronic malnutrition were identified as risk factors for anemia. These factors can be verified in a chronic process and have been classically described as risk factors for these conditions.Item Dietary patterns in Brazilian patients with nonalcoholic fatty liver disease : a cross-sectional study.(2013) Ferolla, Silvia Marinho; Ferrari, Teresa Cristina de Abreu; Lima, Maria Luíza Pereira; Reis, Tâmara Oliveira; Tavares Júnior, Wilson Campos; Couto, Osvaldo Flávio Melo; Vidigal, Paula Vieira Texeira; Fausto, Maria Arlene; Couto, Cláudia AlvesOBJECTIVE: Recent evidence suggests that non-alcoholic fatty liver disease is associated with diet. Our aim was to investigate the dietary patterns of a Brazilian population with this condition and compare them with the recommended diet. METHODS: A cross-sectional study was conducted on 96 non-alcoholic fatty liver disease patients before any dietetic counseling. All patients underwent abdominal ultrasound, biochemical tests, dietary evaluations, and anthropometric evaluations. Their food intake was assessed by a semi-quantitative food-frequency questionnaire and 24-hour food recall. RESULTS: The median patient age was 53 years, and 77% of the individuals were women. Most (67.7%) participants were obese, and a large waist circumference was observed in 80.2% subjects. Almost 70% of the participants had metabolic syndrome, and 62.3% presented evidence of either insulin resistance or overt diabetes. Most patients (51.5, 58.5, and 61.7%, respectively) exceeded the recommendations for energy intake, as well as total and saturated fat. All patients consumed less than the amount of recommended monounsaturated fatty acids, and 52.1 and 76.6% of them consumed less polyunsaturated fatty acids and fiber, respectively, than recommended. In most patients, the calcium, sodium, potassium, pyridoxine, and vitamin C intake did not meet the recommendations, and in 10.5-15.5% of individuals, the tolerable upper limit intake for sodium was exceeded. The patients presented a significantly high intake of meats, fats, sugars, legumes (beans), and vegetables and a low consumption of cereals, fruits, and dairy products compared with the recommendations. CONCLUSIONS: Although patients with non-alcoholic fatty liver disease exhibited high energy and lipid consumption, most of them had inadequate intake of some micronutrients. The possible role of nutrientdeficient intake in the development of non-alcoholic fatty liver disease warrants investigation.Item O modelo de regressão linear misto para dados longitudinais : uma aplicação na análise de dados antropométricos desbalanceados.(2008) Fausto, Maria Arlene; Carneiro, Mariângela; Antunes, Carlos Mauricio de Figueiredo; Pinto, Jorge Andrade; Colosimo, Enrico AntonioOs dados provenientes de estudos longitudinais se caracterizam pela seqüência de duas ou mais observações em cada indivíduo. Nos estudos de coorte, esses dados geralmente apresentam estrutura desbalanceada. Uma casuística que envolve a avaliação longitudinal de crescimento de lactentes nascidos de mães infectadas pelo HIV foi acompanhada no ambulatório de AIDS pediátrica do Hospital das Clínicas da Universidade Federal de Minas Gerais, Minas Gerais, Brasil. O objetivo deste estudo é demonstrar a aplicação do modelo linear misto na análise de dados longitudinais desbalanceados provenientes dessa coorte. Os resultados mostram que, aos seis meses de idade, os meninos eram, em média, 1,8cm maiores que as meninas e as crianças sororrevertoras eram, em média, 2,9cm maiores que as infectadas. Aos 12 meses, a diferença na altura entre meninos e meninas passou a ser, em média, de 2,4cm enquanto a diferença entre infectados e sororrevertores passou a ser, em média, de 3,5cm. Além de descrever o comportamento longitudinal do crescimento, o modelo também permite estimar a velocidade de crescimento das crianças por sexo e grupo.Item Determinação do perfil dos usuários e da composição química e nutricional da alimentação oferecida no restaurante universitário da Universidade Estadual Paulista, Araraquara, Brasil.(2001) Fausto, Maria Arlene; Ansaloni, José Armando; Silva, Marcelo Eustáquio; Garcia Júnior, Jair; Dehn, Akeber Abou; César, Thaís BorgesEste estudo teve como objetivos determinar o perfil e o estado nutricional da clientela e a composição química e nutricional das refeições oferecidas no restaurante universitário da Universidade Estadual Paulista de Araraquara, Brasil. Realizou-se a determinação química do teor de proteínas, lipídios, carboidratos, fibra, cinzas e umidade de amostras das refeições fornecidas. A amostra populacional foi constituída de 403 usuários (212 mulheres e 191 homens). Em relação ao perfil do usuário, constatou-se que 82,60% encontravam-se na faixa etária de 18 a 25 anos e 75,44% dos indivíduos apresentaram índice de massa corporal dentro da faixa de normalidade. Em média, as refeições continham 4,74% de proteínas, 10,84% de lipídeos, 24,32% de carboidratos, 3,30% de fibras, 1,00% de cinzas e 55,00% de umidade. Os dados mostraram que as refeições do restaurante universitário continham excesso de proteínas e de energia e que se faz necessário realizar ajustes na sua composição para adequá-la ao perfil da clientela atendida.