Navegando por Autor "Silva, Lorena Souza e"
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Item Agaricus brasiliensis (sun mushroom) affects the expression of genes related to cholesterol homeostasis.(2016) Miranda, Aline Mayrink de; Rossoni Júnior, Joamyr Victor; Silva, Lorena Souza e; Santos, Rinaldo Cardoso dos; Silva, Marcelo Eustáquio; Pedrosa, Maria LúciaPurpose The sun mushroom (Agaricus brasiliensis) is considered a major source of bioactive compounds with potential health benefits. Mushrooms typically act as lipidlowering agents; however, little is known about the mechanisms of action of A. brasiliensis in biological systems. This study aimed to determine the underlying mechanism involved in the cholesterol-lowering effect of A. brasiliensis through the assessment of fecal and serum lipid profiles in addition to gene expression analysis of specific transcription factors, enzymes, and transporters involved in cholesterol homeostasis. Methods Twenty-four albino Fischer rats approximately 90 days old, with an average weight of 205 g, were divided into four groups of 6 each and fed a standard AIN-93 M diet (C), hypercholesterolemic diet (H), hypercholesterolemic diet +1 % A. brasiliensis (HAb), or hypercholesterolemic diet +0.008 % simvastatin (HS) for 6 weeks. Simvastatin was used as a positive control, as it is a typical drug prescribed for lipid disorders. Subsequently, blood, liver, and feces samples were collected for lipid profile and quantitative real-time polymerase chain reaction gene expression analyses. Results Diet supplementation with A. brasiliensis significantly improved serum lipid profiles, comparable to the effect observed for simvastatin. In addition, A. brasiliensis dietary supplementation markedly promoted fecal cholesterol excretion. Increased expression of 7α-hydroxylase (CYP7A1), ATP-binding cassette subfamily G-transporters (ABCG5/G8), and low-density lipoprotein receptor (LDLR) was observed following A. brasiliensis administration. Conclusions Our results suggest that consumption of A. brasiliensis improves the serum lipid profile in hypercholesterolemic rats by modulating the expression of key genes involved in hepatic cholesterol metabolism.Item Avaliação de parâmetros bioquímicos nutricionais e do estresse oxidativo em ratos tratados com extrato oleoso de bixina (p.a. lipo 8%).(Programa de Pós-Graduação em Ciências Biológicas. Núcleo de Pesquisas em Ciências Biológicas, Pró-Reitoria de Pesquisa e Pós Graduação, Universidade Federal de Ouro Preto., 2009) Silva, Lorena Souza e; Silva, Marcelo EustáquioO extrato de sementes de urucum, bastante utilizado como corante de alimentos, tem sido também descrito pela comunidade científica por seu efeito hipocolesterolemiante. Desta forma, o objetivo deste trabalho foi avaliar em ratos, os efeitos da administração de um extrato oleoso contendo 8% de bixina sobre o perfil lipídico, defesas antioxidantes e marcadores das funções hepáticas e renais. Foram conduzidos três experimentos: no primeiro utilizamos ratos machos que recebiam dieta AOAC, no segundo utilizamos ratos fêmea que recebiam dieta AOAC e no terceiro utilizamos ratos fêmea que recebiam dieta AIN-93. Cada experimento teve a duração de oito semanas e em cada um deles foram utilizados 32 ratos Fisher, os quais foram distribuídos em quatro grupos: grupo controle (C), que recebeu dieta padrão (AOAC ou AIN-93), grupo H que recebeu dieta hipercolesterolemiante, grupo CBO que recebeu a dieta controle suplementada com o extrato oleoso de bixina e o grupo HBO que recebeu dieta hipercolesterolemiante suplementada como o extrato. Após o período experimental, amostras de sangue e tecido hepático foram coletadas e as dosagens bioquímicas realizadas. Nossos resultados para o primeiro experimento indicaram que a associação de bixina à dieta hipercolesterolemiante reduziu as concentrações do colesterol total e não-HDL, bem como reduziu o índice aterogênico, a quantidade de gordura hepática e fecal e as atividades de ALT e AST dos animais do grupo HBO. A associação de bixina à dieta controle elevou as concentrações do colesterol HDL e reduziu atividade de AST dos animais do grupo CBO. A bixina exerceu efeito hipotrigliceridêmico, reduziu as concentrações de uréia e elevou a concentração dos grupos sulfidrilas totais e livres, além de elevar a atividade de ALP. Os nossos resultados para o segundo experimento indicaram que a associação de bixina à dieta hipercolesterolemiante reduziu as concentrações do colesterol não-HDL, o índice aterogênico, as atividades de ALT e ALP, a quantidade de gordura hepática, bem como as concentrações de colesterol e triacilgliceróis hepáticos e fecais e a concentração de creatinina dos animais do grupo HBO. Esta mesma associação elevou as concentrações séricas do colesterol HDL e triacilgliceróis e as atividades arileterásica e paraoxonase da PON. A associação de bixina à dieta controle elevou a atividade de ALT e a concentração de uréia e reduziu a concentração de creatinina e as atividades arielesterásica e paraoxonase da PON dos animais do grupo CBO. A bixina exerceu efeito hipocolesterolêmico e elevou a concentração de grupos sulfidrilas livres. No terceiro experimento, os resultados indicaram que a associação de bixina à dieta hipercolesterolemiante elevou as concentrações do colesterol total e não-HDL, elevou o índice aterogênico, a quantidade de gordura fecal, os triacilgliceróis fecais e a atividade de ALP bem como reduziu a atividade paraoxonase da PON dos animais do grupo HBO. A associação de bixina à dieta controle elevou as concentrações do colesterol HDL, dos triacilgliceróis hepáticos, dos grupos sulfidrilas livres e a atividade arielterasásica da PON e reduziu a concentração sérica de creatinina dos animais do grupo CBO. A bixina exerceu efeito hipotrigliceridêmico e elevou as concentrações dos grupos sulfidrilas totais e ligados á proteínas. Nas condições e modelos propostos, concluímos que o tratamento com bixina exerceu efeito hipocolesterolêmico nos experimentos 1 e 2 onde a dieta oferecida foi a AOAC. Por outro lado, observamos que o efeito hipocolesterolemiante induzido por este tratamento não foi observado no experimento 3 com a dieta AIN-93, sugerindo-nos que variações relacionadas à composição destas dietas possam estar influenciando a atuação da bixina sobre o metabolismo lipídico. Os experimentos indicaram ainda resultados satisfatórios quanto às propriedades antioxidantes da bixina e que as alterações dos marcadores das funções hepática e renal podem estar relacionados às variações particulares de cada experimento.Item Diet supplementation with beta-carotene improves the serum lipid profile in rats fed a cholesterol-enriched diet.(2013) Silva, Lorena Souza e; Miranda, Aline Mayrink de; Magalhães, Cíntia Lopes de Brito; Santos, Rinaldo Cardoso dos; Pedrosa, Maria Lúcia; Silva, Marcelo EustáquioThe present study investigated the underlying mechanism associated with the hypocholesterolemic activity of beta-carotene by examining its effects on the serum lipid profile, fecal cholesterol excretion, and gene expression of the major receptors, enzymes, and transporters involved in cholesterol metabolism. Female Fischer rats were divided into three groups and were fed either a control or a hypercholesterolemic diet supplemented or not supplemented with 0.2 % betacarotene. After 6 weeks of feeding, blood, livers, and feces were collected for analysis, and quantitative realtime polymerase chain reaction (qRT-PCR) was performed. Dietary supplementation with 0.2 % betacarotene decreased serum total cholesterol, non-HDL cholesterol, the atherogenic index, and hepatic total lipid and cholesterol contents. These changes were accompanied by an increase in the total lipid and cholesterol contents excreted in the feces. The qRT-PCR analyses demonstrated that the hypercholesterolemic diet promoted a decrease in the gene expression of sterol regulatory element-binding protein 2, 3-hydroxy-3-methylglutaryl CoA reductase, and low-density lipoprotein receptor and an increase in the gene expression of peroxisome proliferator-activated receptor α and cholesterol-7ahydroxylase. The expression of these genes and gene expression of ATP-binding cassette subfamily G transporters 5and 8 were unaffected by beta-carotene supplementation. In conclusion, the decrease in serum cholesterol and the elevation of fecal cholesterol obtained following beta-carotene administration indicate that this substance may decrease cholesterol absorption in the intestine and increase cholesterol excretion into the feces without a direct effect on the expression of cholesterol metabolism genes.Item Efeitos do beta caroteno e do urucum sobre a expressão de genes hepáticos do metabolismo do colesterol em ratas hipercolesterolêmicas.(2013) Silva, Lorena Souza e; Silva, Marcelo EustáquioDiversas pesquisas indicam que os carotenóides podem modificar o metabolismo de lipídios e neste contexto, o beta caroteno e o urucum, um corante natural rico em carotenóides, foram descritos em apresentar efeitos hipolidêmicos em diversos modelos experimentais. Uma vez que evidências científicas sobre os mecanismos associados aos efeitos hipolipidêmicos do beta caroteno e urucum ainda não estão bem estabelecidas, o objetivo do presente trabalho foi investigar os efeitos destes compostos sobre a expressão de genes hepáticos do metabolismo do colesterol em um modelo de rato com hipercolesterolemia induzida por dieta. Quarenta ratas albinas da linhagem Fisher, foram divididas em cinco grupos de 8 animais de acordo com o tratamento recebido. O grupo C recebeu dieta padrão AIN-93M (4% óleo de soja), o grupo H recebeu dieta hipercolesterolemiante (25% de óleo de soja e 1% de colesterol), o grupo HBC recebeu a dieta hipercolesterolemiante suplementada com 0,2% beta caroteno, o grupo HU 0,1% recebeu a dieta hipercolesterolemiante suplementada com 0,1% de semente de urucum em pó e o grupo HU 0,2% recebeu a dieta hipercolesterolemiante suplementada com 0,2% de semente de urucum em pó. Após oito semanas de experimentação, os animais foram anestesiados e eutanasiados. O sangue foi coletado para a determinação do perfil lipídico e o fígado foi removido para determinação da expressão de genes envolvidos no metabolismo do colesterol. Para melhor entendimento dos resultados, os grupos foram divididos como experimento 1 (grupos C, H e HBC) e experimento 2 (grupos C, H, HU 0,1% e HU 0,2%), onde foram avaliados os efeitos do beta caroteno e do urucum separadamente e respectivamente. A suplementação do beta caroteno à dieta hipercolesterolemiante melhorou significativamente o perfil lipídico sérico dos animais, promovendo reduções no colesterol total, nas lipoproteínas aterogênicas, nos triglicérides e no índice aterogênico. Além disso, o beta caroteno reduziu o conteúdo de gordura e colesterol no fígado, bem como aumentou a excreção de gordura e colesterol nas fezes. Nenhuma alteração na expressão dos genes SREBP-2, HMG-CoA R, LDLR, PPARα, CYP7A1, ABCG5 ou ABCG8 foi obtida pela suplementação com beta caroteno, sugerindo que seu efeito hipocolesterolemiante possa estar relacionado à diminuição da absorção intestinal do colesterol. A suplementação do urucum à dieta hipercolesterolemiante promoveu melhoras no perfil lipídico sérico dos animais, como a redução do colesterol total, das lipoproteínas aterogênicas e do índice aterogênico, bem como promoveu alterações na expressão de genes do metabolismo de colesterol. A suplementação do urucum em ambas as concentrações elevou as expressões de CYP7A1, SHP e ABCB11. Estes resultados sugerem que o efeito hipocolesterolemiante do urucum estaria relacionado à via de catabolismo do colesterol através da up regulation da CYP7A1, a enzima responsável pela conversão de colesterol á ácidos biliares. A partir desses resultados observamos que embora por mecanismos diferentes, tanto o beta caroteno quanto urucum exerceram efeitos hipolipidêmicos importantes.Item High dietary salt decreases antioxidant defenses in the liver of fructose-fed insulin-resistant rats.(2013) Dornas, Waleska Claudia Amaral; Lima, Wanderson Geraldo de; Santos, Rinaldo Cardoso dos; Guerra, Joyce Ferreira da Costa; Souza, Melina Oliveira de; Silva, Maísa; Silva, Lorena Souza e; Diniz, Mirla Fiuza; Silva, Marcelo EustáquioIn this study we investigated the hypothesis that a high-salt diet to hyperinsulinemic rats might impair antioxidant defense owing to its involvement in the activation of sodium reabsorption to lead to higher oxidative stress. Rats were fed a standard (CON), a high-salt (HS), or a high-fructose (HF) diet for 10 weeks after which, 50% of the animals belonging to the HF group were switched to a regimen of high-fructose and high-salt diet (HFS) for 10 more weeks, while the other groups were fed with their respective diets. Animals were then euthanized and their blood and liver were examined. Fasting plasma glucose was found to be significantly higher (approximately 50%) in fructose-fed rats than in the control and HS rats, whereas fat liver also differed in these animals, producing steatosis. Feeding fructose-fed rats with the high-salt diet triggered hyperinsulinemia and lowered insulin sensitivity, which led to increased levels of serum sodium compared to the HS group. This resulted in membrane perturbation, which in the presence of steatosis potentially enhanced hepatic lipid peroxidation, thereby decreasing the level of antioxidant defenses, as shown by GSH/GSSG ratio (HFS rats, 7.098±2.1 versus CON rats, 13.2±6.1) and superoxide dismutase (HFS rats, 2.1±0.05 versus CON rats, 2.3±0.1%), and catalase (HFS rats, 526.6±88.6 versus CON rats, 745.8±228.7 U/mg ptn) activities. Our results indicate that consumption of a salt-rich diet by insulin-resistant rats may lead to regulation of sodium reabsorption, worsening hepatic lipid peroxidation associated with impaired antioxidant defenses.Item Hypolipidemic effect of the edible mushroom Agaricus blazei in rats subjected to a hypercholesterolemic diet.(2014) Miranda, Aline Mayrink de; Ribeiro, Gustavo Meirelles; Cunha, Aureliano Claret da; Silva, Lorena Souza e; Santos, Rinaldo Cardoso dos; Pedrosa, Maria Lúcia; Silva, Marcelo EustáquioThe effects of Agaricus blazei intake on the lipid profile of animals fed a hypercholesterolemic diet were evaluated. Thirty-two female Fisher rats were divided into four groups and given the standard AIN- 93 M diet (C), this diet+1 % A. blazei (CAb), a hypercholesterolemic diet with 25 % soybean oil and 1%cholesterol (H) or this diet+1%A. blazei (HAb) for 6 weeks. Food intake, weight gain, liver and serum lipid profiles, activity of aminotransferases [alanine aminotransferase (ALT) and aspartate aminotransferase (AST)], and creatinine and urea levels as well as abdominal fat weight were measured. Histological analysis of kidney and liver tissue was also performed. The HAb group had a higher food intake, but a lower weight gain as compared to group H. This resulted in a significant decrease in abdominal fat weight, to values close to those of groups C and CAb. Supplementing the hypercholesterolemic diet with A. blazei promoted a significant reduction in total and non-HDL cholesterol, as well as in the atherogenic index, as compared to group H, and this effect was more pronounced in the serum. There was no hepatotoxic effect caused by the supplementation of the diets with the mushroom. We conclude that in our experimental model and in the concentration used, A. blazei was effective in improving the lipid profile of the animals.Item Hypolipidemic effect of the edible mushroom Agaricus blazei in rats subjected to a hypercholesterolemic diet.(2014) Miranda, Aline Mayrink de; Ribeiro, Gustavo Meirelles; Cunha, Aureliano Claret da; Silva, Lorena Souza e; Santos, Rinaldo Cardoso dos; Pedrosa, Maria Lúcia; Silva, Marcelo EustáquioThe effects of Agaricus blazei intake on the lipid profile of animals fed a hypercholesterolemic diet were evaluated. Thirty-two female Fisher rats were divided into four groups and given the standard AIN- 93 M diet (C), this diet+1 % A. blazei (CAb), a hypercholesterolemic diet with 25 % soybean oil and 1%cholesterol (H) or this diet+1%A. blazei (HAb) for 6 weeks. Food intake, weight gain, liver and serum lipid profiles, activity of aminotransferases [alanine aminotransferase (ALT) and aspartate aminotransferase (AST)], and creatinine and urea levels as well as abdominal fat weight were measured. Histological analysis of kidney and liver tissue was also performed. The HAb group had a higher food intake, but a lower weight gain as compared to group H. This resulted in a significant decrease in abdominal fat weight, to values close to those of groups C and CAb. Supplementing the hypercholesterolemic diet with A. blazei promoted a significant reduction in total and non-HDL cholesterol, as well as in the atherogenic index, as compared to group H, and this effect was more pronounced in the serum. There was no hepatotoxic effect caused by the supplementation of the diets with the mushroom. We conclude that in our experimental model and in the concentration used, A. blazei was effective in improving the lipid profile of the animals.Item The hypocholesterolemic activity of açaí (Euterpe oleracea Mart.) is mediated by the enhanced expression of the ATP-binding cassette, subfamily G transporters 5 and 8 and low-density lipoprotein receptor genes in the rat.(2012) Souza, Melina Oliveira de; Silva, Lorena Souza e; Magalhães, Cíntia Lopes de Brito; Figueiredo, Bianca Barros de; Costa, Daniela Caldeira; Silva, Marcelo Eustáquio; Pedrosa, Maria LúciaPrevious studies have demonstrated that the ingestion of açaí pulp can improve serum lipid profile in various animal models; therefore, we hypothesized that açaí pulp (Euterpe oleracea Mart.) may modulate the expression of the genes involved in cholesterol homeostasis in the liver and increase fecal excretion, thus reducing serum cholesterol. To test this hypothesis, we analyzed the expression of 7α-hydroxylase and ATP-binding cassette, subfamily G transporters (ABCG5 and ABCG8), which are genes involved with the secretion of cholesterol in the rat. We also evaluated the expression of sterol regulatory element–binding protein 2, 3-hydroxy-3-methylglutaryl CoA reductase, low-density lipoprotein receptor (LDL-R), and apolipoprotein B100, which are involved in cholesterol biosynthesis. Female Fischer rats were divided into 4 groups: the C group, which was fed a standard AIN-93 M diet; the CA group, which was fed a standard diet supplemented with 2% açaí pulp; the H group, which was fed a hypercholesterolemic diet (25% soy oil and 1% cholesterol); and the HA group, which was fed a hypercholesterolemic diet supplemented with 2% açaí pulp. At the end of the experimental period, the rats were euthanized, and their blood and livers were collected. The HA group exhibited a significant decrease in serum total cholesterol, low-density lipoprotein cholesterol, and atherogenic index and also had increased high-density lipoprotein cholesterol and cholesterol excretion in feces compared with the H group. In addition, the expression of the LDL-R, ABCG5, and ABCG8 genes was significantly increased by the presence of açaí pulp. These results suggest that açaí pulp promotes a hypocholesterolemic effect in a rat model of dietary-induced hypercholesterolemia through an increase in the expression of ATP-binding cassette, subfamily G transporters and LDL-R genes.