DEFAR - Artigos publicados em periódicos

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    Four Brazilian Maytenus salicifolia Reissek (Celastraceae) groups studied by TLC and UV/Vis spectrophotometry.
    (2009) Valladão, Frederico Nunes; Miranda, Roqueline Rodrigues Silva de; Vale, Fernando Henrique Aguiar; Valladao, Sara Araujo; Silva, Grácia Divina de Fátima; Duarte, Lucienir Pains; Okano, Rita Maria de Carvalho; Messias, Maria Cristina Teixeira Braga; Vieira Filho, Sidney Augusto
    A grande variedade de angiospermas apontou a necessidade do desenvolvimento de sistemas de classificação botânica apoiada pela fitoquímica, bioquímica e outras. Recentemente, técnicas de análise utilizadas para o isolamento e caracterização de metabólitos secundários vêm sendo empregadas como métodos auxiliares rápidos e eficientes para identificação e classificação de espécies vegetais. M. salicifolia é popularmente conhecida no Brasil, como “cafezinho”. O chá obtido a partir de folhas frescas é usado topicamente para aliviar pruridos e sintomas alergiformes. Este trabalho apresenta a utilização do CCD em sílica gel e espectrofotometria no UV / Vis como métodos auxiliares na identificação botânica de M. salicifolia. Os resultados demonstraram que este processo pode ser usado na diferenciação de plantas do mesmo gênero, assim como detectar variações químicas entre indivíduos de uma mesma espécie.
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    Maytenus salicifolia : triterpenes isolated from stems and antioxidant property of extracts from aerial parts.
    (2011) Magalhães, Cássia Gonçalves; Ferrari, Fernanda Cristina; Guimarães, Dênia Antunes Saúde; Silva, Grácia Divina de Fátima; Duarte, Lucienir Pains; Figueiredo, Rute Cunha; Vieira Filho, Sidney Augusto
    Six pentacyclic triterpenes were isolated from hexane extract of stems of Maytenus salicifolia Reissek, Celastraceae: 30-hydroxyfriedelan-3-one (1), 3,16-dioxofriedelane (2), friedeline (3), lupeol (4), betuline (5) and lup-20(29)- en-3,30-diol (6). The structure each one was established on the basis of detailed 1H and 13C NMR spectral investigation and by comparison with the respective literature values. For compound 1, the complete 2D NMR (HMBC, HMQC and NOESY) spectral data were herein reported for the first time. Compounds 1, 2, 5 and 6 were isolated for the first time from this plant. Antioxidant activity is described for some extracts from species of the Celastraceae family, then, the extracts from aerial parts of M. salicifolia were evaluated in relation to antioxidant potential using the DPPH method. Compared to quecertin, the AcEt extract (EAF) from leaves, AcEt (EAPF) and MeOH (EMPF) from pulp fruit and AcEt (EAT) and MeOH (EMT) from stems showed significant antioxidant property.