Navegando por Autor "Teixeira, Romero Alves"
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Item Atuação de conselheiros de alimentação escolar e nutricionistas responsáveis técnicos pelo Programa Nacional de Alimentação Escolar segundo suas atribuições legais : estudo em municípios de Minas Gerais e Espírito Santo, 2009-2013.(2015) Souza, Anelise Andrade de; Silva, Camilo Adalton Mariano da; Bezerra, Olívia Maria de Paula Alves; Bonomo, Élido; Silva, Marcelo Eustáquio; Teixeira, Romero AlvesO Programa Nacional de Alimentação Escolar foi implantado em 1955, e através de transferência de recursos financeiros, em caráter suplementar aos Estados, Distrito Federal e Municípios, proporciona a oferta de alimentação escolar a todos os alunos matriculados em escolas públicas e filantrópicas, desde a educação infantil até os alunos da Educação de Jovens e Adultos. É considerado um dos maiores programas na área de alimentação escolar em desenvolvimento no mundo. O objetivo do presente estudo foi conhecer a atuação de nutricionistas e conselheiros de alimentação escolar segundo suas atribuições legais, em municípios de Minas Gerais e Espírito Santo. Participaram do estudo 77 nutricionistas responsáveis técnicos pelo programa e 425 conselheiros de alimentação escolar. Foi realizada análise de dados secundários contidos em um banco de dados do Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição do Escolar, com informações colhidas a partir de entrevistas a estes atores entre os anos de 2009 e 2013. O estudo é de corte transversal e para a elaboração do banco de dados foi utilizado o software Microsoft® Excel® 2007. Para a análise estatística foi utilizado o software Stata SE versão 12.0. Foram realizadas análises descritivas e univariadas, utilizando-se teste do qui-quadrado de Pearson e para avaliar a correlação entre as variáveis independentes e as dependentes previamente dicotomizadas que se referiam as dimensões importantes do trabalho do conselheiro de alimentação escolar e nutricionista, foram realizadas análises de regressão de Poisson, obtendo-se a Razão de Prevalência e o respectivo intervalo de confiança a 95% (p<0,05). Os resultados deste estudo indicaram funcionamento precário dos Conselhos de Alimentação Escolar, assim como condições de trabalho inadequadas para os conselheiros, aliados ao desconhecimento das normativas e regimentos do programa. Em relação aos nutricionistas, os resultados indicaram o não cumprimento de diversas atribuições relevantes previstas na legislação, o que pode comprometer o atendimento aos alunos da educação básica e a qualidade do programa. As razões de prevalência encontradas no estudo de atuação de conselheiros sugere a importância da eleição dos mesmos, disponibilidade de recursos materiais para desenvolvimento do trabalho do conselho e o acesso a informações acerca das legislações do programa, resultando em uma melhor participação do conselheiro, refletindo em um adequado controle social. No estudo sobre atuação de nutricionistas, as razões de prevalência encontradas sugerem que a realização das atribuições definidas nas normativas do programa melhoram a atenção aos alunos em relação às ações de Educação Alimentar e Nutricional. Esses achados denotam a necessidade de maior atenção dos gestores municipais para com os Conselhos de Alimentação Escolar e nutricionistas responsáveis técnicos, visando melhorar suas condições materiais e humanas de trabalho, favorecer sua formação e atuação participativa e democrática, bem como propiciar aos mesmos formação continuada, de modo a melhorar a qualidade de sua atuação. Em relação aos nutricionistas observa-se a necessidade de adequação do município à orientação do Conselho Federal de Nutricionistas em relação à carga horária, além da necessidade do empoderamento do profissional contribuindo dessa forma para a melhoria da gestão do Programa Nacional de Alimentação Escolar em nível municipal.Item Deficiência de iodo e fatores associados em lactentes e pré-escolares de um município do semiárido de Minas Gerais, Brasil, 2008.(2012) Macedo, Mariana de Souza; Teixeira, Romero Alves; Bonomo, Élido; Silva, Camilo Adalton Mariano da; Silva, Marcelo Eustáquio; Sakurai, Emília; Carneiro, Mariângela; Lamounier, Joel AlvesThe aim of this study was to evaluate the prevalence of iodine deficiency in children aged 6 to 71 months in Novo Cruzeiro, Minas Gerais State, Brazil. A total of 475 children, allocated by stratified probability sampling, were analyzed with respect to the iodine concentrations in the salt consumed by the family and urinary iodine. Iodine deficiency was verified in 34.4% of the children, of which 23.5% showed slight deficiency, 5.9% moderate and 5% serious deficiency. A difference in the distribution of iodine deficiency was observed between the urban and the rural environments (p < 0.001) where average urinary iodine concentrations of 150.8 and 114.3μg/L respectively were found. A greater proportion of iodine deficiency was observed among children where the proportion of iodine in the salt consumed was below the recommended level. Although expressive, iodine deficiency in Novo Cruzeiro is not a public health problem according to World Health Organization (WHO), The limitrophe distribution of the urinary iodine associated with low iodine levels in salt suggests that efforts to control this deficiency are not yet completeItem Determinants of iron deficiency anemia in a cohort of children aged 6-71 months living in the northeast of Minas Gerais, Brazil.(2015) Zanin, Francisca Helena Calheiros; Silva, Camilo Adalton Mariano da; Bonomo, Élido; Teixeira, Romero Alves; Pereira, Cíntia Aparecida de Jesus; Santos, Karina Benatti dos; Fausto, Maria Arlene; Correa, Deborah Aparecida Negrão; Lamounier, Joel Alves; Carneiro, MariângelaIron deficiency anemia is one of the most common nutritional disorders worldwide. The aim was to identify the prevalence and incidence of anemia in children and to identify predictors of this condition, including intestinal parasites, social, nutritional and environmental factors, and comorbidities. A population-based cohort study was conducted in a sample of 414 children aged 6–71 months living in Novo Cruzeiro in the Minas Gerais State. Data were collected in 2008 and 2009 by interview and included socio-economic and demographic information about the children and their families. Blood samples were collected for testing of hemoglobin, ferritin and C-reactive protein. Anthropometric measurements and parasitological analyses of fecal samples were performed. To identify risk factors associated with anemia multivariate analyses were performed using the generalized estimating equations (GEE). In 2008 and 2009, respectively, the prevalence rates of anemia were 35.9% (95%CI 31.2–40.8) and 9.8% (95%CI 7.2–12.9), the prevalence rates of iron deficiency were 18.4% (95%CI 14.7–22.6) and 21.8%(95%CI 17.8–26.2), and the incidence rates of anemia and iron deficiency were 3.2% and 21.8%. The following risk factors associated with anemia were: iron deficiency (OR = 3.2; 95%CI 2.0-.5.3), parasitic infections (OR = 1.9; 95%CI 1.2– 2.8), being of risk of or being a low length/height-for-age (OR = 2.1; 95%CI 1.4–3.2), and lower retinol intake (OR = 1.7; 95%CI 1.1–2.7), adjusted over time. Nutritional factors, parasitic infections and chronic malnutrition were identified as risk factors for anemia. These factors can be verified in a chronic process and have been classically described as risk factors for these conditions.Item Índice de alimentação saudável de crianças e adolescentes em um município do Vale do Jequitinhonha - MG.(2019) Castro, Marina Rodrigues Reis de; Silva, Camilo Adalton Mariano da; Bonomo, Élido; Bonomo, Élido; Silva, Camilo Adalton Mariano da; Carraro, Júlia Cristina Cardoso; Teixeira, Romero AlvesIntrodução: A identificação do padrão de consumo alimentar de crianças e adolescentes, através do IAS, e quais fatores estão associados, constitui importante papel no direcionamento de políticas e programas que reduzam a situação de vulnerabilidade nutricional, e reflete a adesão às recomendações propostas pelos guias nutricionais. Objetivo: Avaliar a qualidade global da dieta de escolares e verificar as associações a fatores individuais, clínicos e familiares. Metodologia: Trata-se de um estudo transversal, com 563 crianças e adolescentes (72 e 168 meses), no qual se avaliou a qualidade global da dieta utilizando o IAS, em associação a características individuais, atividade física, morbidades, perfil antropométrico e características sócio-demográficas. Foi realizada análise descritiva com as respectivas freqüências. Realizou-se análise univariada, avaliando a força de associação entre a pontuação final do índice e as variáveis individuais, clínicas e familiares, pela RP bruta, o teste qui-quiadrado de Wald, com IC de 95%. Realizou-se análise multivariada para cada grupo de variáveis através da Regressão de Poisson. Resultados: A pontuação média do IAS foi de 60,9 pontos (±10,56 DP), os componentes dietéticos “Fruta total”, “Vegetal total”, “Cereal integral” e “Leite e derivados” obtiveram maior frequência de pontuação mínima, e o componente “Óleo” obteve maior frequência de pontuação máxima, 89,7%. Associou-se positivamente às menores pontuações do IAS o sexo masculino, a baixa estatura para idade, a falta de escolaridade do entrevistado, possuir renda familiar per capita abaixo da linha da pobreza, pertencer às classes A-C, e residir em ambiente rural. Conclusão: A vulnerabilidade da população infantojuvenil foi evidenciada pelo fato de nenhuma criança/adolescente alcançar a pontuação máxima no IAS.Item Iodine malnutrition and associated factors in schoolchildren aged 6 to 14 years in a municipality situated in the semi-arid region of the state of Minas Gerais, Brazil, 2008.(2014) Macedo, Mariana de Souza; Teixeira, Romero Alves; Bonomo, Élido; Silva, Camilo Adalton Mariano da; Carneiro, Mariângela; Silva, Marcelo Eustáquio; Sakurai, Emília; Lamounier, Joel AlvesThe objective of this study was to assess the prevalence of iodine deficiency and possible correlated factors among schoolchildren in the municipality of Novo Cruzeiro-MG by means of an evaluation of urinary iodine excretion. Five hundred and forty schoolchildren aged 6 to 14 years selected by stratified sampling, were evaluated. Urine samples were analyzed using the Sandell- Kolthoff method preconized by the WHO and iodine concentrations in the salt were assessed by means of volumetric analysis, in accordance with recommendations from the Ministry of Health. Iodine deficiency was observed in 38.9% of the schoolchildren. Of these, 28.7% of them presented slight deficiency, 6.2% of them were moderately deficient and 4% of them were seriously deficient. Median urinary iodine levels in the urban and rural population were 150.8 and 119.2 μg/L, respectively, with a clear distribution of iodine deficiency among the populations (p < 0.001) being registered. It was also observed that there was a high prevalence of deficient urinary iodine excretion among schoolchildren that consumed salt with an insufficient iodine content. In relation to the quality of the salt consumed by families, in 12.2% of the residences studied the iodine content in salt was below the recommended level (20 mg/kg), while the iodine content was below 15 mg/kg in only 5.3% of them. The results indicated that, although not characterized as a public health issue, according to WHO criteria, iodine deficiency showed very high prevalence among schoolchildren in this region. Regarding the iodine content of salt found in household consumption, our findings indicated the National Program of Salt Iodination was not efficient in the city, since it did not hit the target proposed by the Ministry of Health. Furthermore, low urinary iodine excretion associated with the consumption of salt with low iodine content suggests the need for periodical evaluations in order to provide effective control of the endemic disease.Item Retinol and fat from breast milk of Brazilian mothers at high risk for food unsafe.(2017) Espósito, Mariana; Sakurai, Emília; Lamounier, Joel Alves; Teixeira, Romero Alves; Bonomo, Élido; Silva, Camilo Adalton Mariano da; Carneiro, MariângelaPromotion and protection of breastfeeding is an important strategy in prevention of Vitamin A (Retinol) deficiency in childhood. Breast milk retinol’s allows us the chance to reach the maternal nutritional status and go over infant status. This study aimed to know the retinol and fat content in mature breast milk from Novo Cruzeiro’s population, Brazil. It was analyzes 63 samples of breast milk that belonged to 81 children. The fat content was reached by crematocrit procedure and Retinol content by HPLC. Others datas had gotten through semi-structured pre-coded questionnaires. Statistics analyses were performed nonparametric for paired samples. The median of Retinol was 0,62 μg/100mL and 1,7μg/100mL from breast milk before and after the infant had breastfed. The samples were considered statistically different (p<0,001) for Retinol contents and for fat contents (p<0,001). The results shows that Vitamin A’s content after the suck one , in each class of alimentary security, are strongly bigger than the content before suck (The Alimentary Security p=0,005; Light Unreliability p < 0,001; Moderate Unreliability p < 0,001; Deep Unreliability p< 0,001). The results suggest that the breast milk from the end of the suck provides greater retinol ingestion; breast milk before feed allows to reach The Brazilian Scale of Unreliability Alimentary. Although it is important to guide mothers to not interrupt the suck one and not to limit the manual expression only to initial breast milk.