Navegando por Autor "Paula, Carmen Aparecida de"
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Item Hydroalcoholic extract of Brazilian green propolis modulates inflammatory process in mice submitted to a low protein diet.(2019) Miranda, Marina Barcelos de; Lanna, Mariana Ferreira; Nascimento, Ana Luiza Barros; Paula, Carmen Aparecida de; Silva, Marcelo Eustáquio; Silva, Mariane Felipetto da; Barcelos, Luciola da Silva; Moura, Sandra Aparecida Lima deThe occurrence of inflammation and protein malnutrition is an aggravating risk factor for morbidity and mortality in the clinical setting. The green propolis, a natural product made by Apis mellifera bees from Baccharis dracunculifolia resin, has therapeutic potential to modulate chronic inflammation. However, its effect on inflammation in an impaired nutritional status is not known. The aim of this study was to characterize the effects of the administration of the hydroalcoholic extract of the green propolis in the chronic inflammatory process of mice submitted to a low-protein diet. For this, we used the subcutaneous implantation of sponge disks as an inflammatory model and the animals were distributed in the following groups: standard protein diet (12% protein content), control treatment; standard protein diet, propolis treatment; low-protein diet (3% protein content), control treatment; low-protein diet, propolis treatment. Propolis was given daily at a dose of 500 mg/kg (p.o.) during a period of 7 or 15 days. Our main findings show that animals fed with standard protein diet and treated with propolis had low levels of red blood cells, hemoglobin, and hematocrit, with the subsequent reestablishment of these levels, in addition to monocyte count elevation and higher TNF levels after one week of treatment. In the low-protein diet group, the propolis treatment provided a significant recovery in weight and maintenance of total serum protein levels at the end of two weeks of treatment. Histological analysis showed propolis reduced the inflammatory infiltrate in the sponges of both standard and low-protein diet groups. In addition, the propolis extract presented antiangiogenic effect in both groups. Therefore, our data suggests that the hydroalcoholic extract of the green propolis promotes weight recovery and avoid the reduction of protein levels, in addition to inhibit inflammation and angiogenesis in animals fed with a low-protein diet.Item Influência da suplementação com as vitaminas B9 (ácido fólico) e B12 (cobalamina) no tratamento de pacientes com antidepressivos : uma revisão narrativa.(2022) Sousa, Lucas José de Resende; Paula, Carmen Aparecida de; Almeida, Martha Elisa Ferreira deNo Brasil, cerca de 5,8% da população possui o diagnóstico de depressão, e apenas 1/3 destes pacientes estão em tratamento, devido os efeitos adversos dos medicamentos antidepressivos que têm impulsionado novas estratégias terapêuticas. Em tais pacientes têm sido observadas altas concentrações de homocisteína, um aminoácido com propriedades neurodegenerativas. Desta forma opções terapêuticas que proporcionam a manutenção dos níveis séricos de homocisteína dentro dos valores de referência estão se tornando alvos para o tratamento da depressão de forma isolada ou em associação com os antidepressivos habituais. Esta revisão narrativa tem como objetivo avaliar a influência da suplementação com as vitaminas B9 (ácido fólico) e B12 (cobalamina) no tratamento de pacientes com antidepressivos. Identificou-se que estas vitaminas são nutrientes importantes para a síntese de neurotransmissores, bem como a redução dos níveis de homocisteína no cérebro. Os pacientes com depressão, e em tratamento ou não com antidepressivos, obtiveram uma melhora significativa do seu quadro clínico quando receberam o suplementado destes dois micronutrientes, pois eles potencializaram os efeitos dos antidepressivos, e diminuíram os níveis de homocisteína na circulação sanguínea e a gravidade dos sintomas depressivos, principalmente naqueles pacientes portadores de altas concentrações de homocisteína plasmática. Concluiu-se que o baixo custo para aquisição das vitaminas B9 e B12 é um fator importante, e tem despertando a possibilidade da sua inclusão nas diretrizes de tratamento para a depressão no sentido de melhorar a eficiência dos medicamentos e diminuir a gravidade dos sintomas.