DENCS - Departamento de Nutrição Clínica e Social
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Navegando DENCS - Departamento de Nutrição Clínica e Social por Autor "Alfenas, Rita de Cássia Gonçalves"
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Item Impact of different protein sources in the glycemic and insulinemic responses.(2011) Oliveira, Fernanda Cristina Esteves de; Volp, Ana Carolina Pinheiro; Alfenas, Rita de Cássia GonçalvesObjective: The maintenance of normal blood glucose concentrations is a crucial factor to the achievement of a good health status throughout life. However, the occurrence of abnormalities in this parameter has become increasingly common, which can result in several non-transmissible diseases, such as type 2 diabetes and cardiovascular diseases. Therefore, the purpose of this study was to discuss the role of protein sources in the glycemic and insulinemic responses. Methods: In this review paper, we critically analyzed recently published studies that discussed the role of different protein sources in the glycemic and insulinemic responses in healthy individuals and in those who have cardiovascular diseases or type 2 diabetes. Results: The results of some of these studies suggest that the daily ingestion of at least one high protein meal containing low to moderate amounts of carbohydrate increases insulin secretion and glucose uptake, improving insulin sensitivity. Furthermore, the results indicate that these effects are particularly associated with the consumption of animal protein (p.e. hydrolyzed whey protein), which has a high content of branched-chain amino acids such as leucine, valine and others such as arginine, which leads to improvements in insulin secretion and uptake glucose, since it increases insulin sensitivity. However, there is still no consensus in the literature about the quantity and quality of protein capable of reducing or maintaining blood-glucose concentrations at the desirable range, without causing adverse effects. The difference in the results of the studies may be associated to methodological problems presented by these studies. Conclusions: Well designed studies should be conducted to identify the quantity and quality of protein that can lead to the improvement on blood glucose concentrations,without negative effects to health. These studies should also identify the mechanisms and the magnitude by which protein may affect glycemic response.Item Índices dietéticos para avaliação da qualidade de dietas.(2010) Volp, Ana Carolina Pinheiro; Alfenas, Rita de Cássia Gonçalves; Costa, Neuza Maria Brunoro; Minim, Valéria Paula Rodrigues; Stringheta, Paulo César; Bressan, JosefinaA relação entre dieta e saúde pode ser avaliada pelo nível de alguns componentes do alimento (nutrientes), tipos de alimento, grupo ou grupos de alimentos e padrões alimentares. A associação entre estes parâmetros e várias doenças crônicas pode ser analisada por meio da adoção de instrumentos dietéticos de avaliação global de dietas e, para tanto, vários índices têm sido propostos. Este trabalho tem como objetivo descrever os diferentes índices para avaliação da qualidade de dietas, incluindo o Índice de Nutrientes, Escore da Variedade da Dieta, Escore da Diversidade da Dieta, Índice de Qualidade da Dieta, Índice de Alimentação Saudável, Índice de Qualidade da Dieta Revisado, Índice de Alimentação Saudável Alternativo, Contagem de Alimentos Recomendados e Escore da Dieta Mediterrânea Alternativo, bem como suas derivações. Esses índices apresentam uma evolução do conceito de qualidade,.enfatizando as propriedades funcionais dos fatores dietéticos relacionados à redução do risco das doenças mais prevalentes na atualidade.